Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
28.04.2011 17:27 -
Иде Гергьовден
Идва един от най-големите български празници – Гергьовден.От този ден започва летния цикъл.Виждаме раззеленяването на природата, вдишваме аромата на пролетни цветя, ’’събуждаме се от зимния сън ’’ и сме готови за едно ново,по-добро начало.На този ден почитаме един от най-големите светци на българската православна църква-свети Георги Победоносец,покровител на земеделците и овчарите,повелител на плодородието.В чест на св.Георги,българската традиция повелява да се заколи агне.За здраве,щастие и късмет, стопанката на дома трябва да премете дома си преди изгрев слънце и да закичи вратата със здравец и люляк.След това се пристъпва към жертвоприношението.На този празник,няма къща от която да не се носи аромат на вкусно печено агнешко.
Ето една вкусна рецепта, изпробвана през годините от моите баба и майка.
1 агнешки бут1пакетче краве масло/1/2ч.чаша олио1 глава чесън1 глава лук2-3 морковаДжоджен и девесил по 1-2 ч.лБял и черен пипер на вкус.
Агнешкия бут и дреболиите се заливат със студена вода,подправя се с сол,дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Оставя се да ври около 30 мин.След това намазваме бута с масло и го поръсваме с червен,бял и черен пипер.Шпиковаме го на няколко места със скилидки чесън и парчета морков.Печем два часа на 150 градуса.Сега е ред да приготвим и дроб сърматаЛукът нарязан наситно и заедно с ориза /400-500г. / се задушава в мазнината.След това се залива с три части вода,спрямо количеството ориз.Овкусявя се с джоджен,сол и магданоз.Слагаме дроб сърмата в тавата с печения бут и запичаме още около 20-30 минути.
Пожелавам Ви приятен апетит и Весели празници!
Източник: http://feeds.feedburner.com/BlogViviann
Няма коментари
Търсене
Блогрол